כאשר תובעים חברה זרה, אחת הסוגיות המרכזיות שעולות היא כיצד להמציא לה את כתבי בית הדין בצורה חוקית ותקינה. חשוב להבין שלעניין זה יש כללים ברורים, במיוחד כשמדובר בחברות שממוקמות במדינות החתומות על אמנת האג. האמנה מאסדרץ את האופן שבו יש לבצע המצאה מחוץ לתחום השיפוט, כלומר מסירת מסמכים משפטיים לנתבע שמקום מושבו במדינה אחרת.
אז עושים את זה?
לפי אמנת האג, יש שלוש דרכים לבצע המצאה, כאשר הדרך העיקרית היא באמצעות רשות מרכזית במדינה הזרה, שהיא מעין גוף שממונה לטיפול בהמצאות בינלאומיות. זהו תהליך שיכול לקחת מספר חודשים, ובחלק מהמקרים, המדינה הזרה יכולה לדרוש תרגום של המסמכים לשפתה הרשמית. לדוגמה, סין היא מדינה שדורשת תרגום של המסמכים ומסתייגת מהמצאות ישירות, מה שאומר שהתהליך להמציא מסמכים לחברה בסין יכול להיות ארוך ויקר.
ומה קורה אם מדובר בבקשה לסעד זמני?
במקרים של סעד זמני (למשל, צו מרווה, צו מניעה וכיוצא באלה), בהם יש דחיפות מובנית, והמתנה של חודשים להמצאה על פי האמנה, עלולה לסכל את תכלית הצו, הרי שעולה שאלה חשובה: האם אפשר להקל על כללי ההמצאה? מובן במקרים אלה, שאם הנתבע הזר יצליח להתחמק מהמצאה, הוא עלול למנוע מהתובע לקבל את הסעד הזמני, כסעד אפקטיבי, במועד שיאפשר את האכיפה והיישום שלו.
במקרים כאלו, בתי המשפט בישראל נטו בפסקי דין שונים, להכיר בכך שיש אפשרות לבצע המצאה באמצעים חלופיים, כמו דואר אלקטרוני. הדבר חשוב במיוחד במצבים בהם נראה כי הנתבע מנסה להתחמק, בחוסר תום לב, ופועל כדי למנוע את ההמצאה בצורה בלתי הוגנת. בסוף, הכל תלוי נסיבות, ולעיתים קרובות, בתי המשפט נוטים להיזהר ולא יראו בכל עמידה מצד הנתבע על ביצוע המצאה לפי הכללים הקבועים באמנה, כעמידה על זכות בחוסר תום לב.
ומה בכל זאת הפיתרון?
הפתרון שמציע בית המשפט נסוב בעיקר סביב העיקרון של לוודא שהנתבע מודע להליך, גם אם ההמצאה הרשמית טרם הושלמה. כלומר, בית המשפט יחתור, במקרים המתאימים, להעדיף את כלל הידיעה על פני כלל ההמצאה. יישום כזה מצד בית המשפט, יכול להיות באמצעות מתן החלטה המורה על משלוח הבקשה גם בדרכים נוספות כדוגמת דוא"ל, כדי לוודא שהנתבע יודע על התביעה, ואם הוא בוחר שלא להשתתף בהליך – זה יפעל לחובתו, בעת בקבלת ההחלטות.
ובסיכומו של דבר
המצאת כתבי טענות לחברות זרות, היא קריטית על מנת לתפוס סמכות שיפוט בישראל. הליך ההמצאה עשוי להיות מורכב, במיוחד כשיש דחיפות בביצוע ההמצאה. עם זאת, קיימים פתרונות מגוונים המאפשרים לבתי המשפט לפעול גם במצבים בהם ההמצאה הרשמית מתעכבת. אמנת האג מאפשרת גמישות מסוימת במתן סעדים זמניים, כך שהתובע לא ייפגע מחוסר שיתוף פעולה של הנתבע הזר.
לעשות עסקים עם חברות זרות הוא מהלך עם יתרונות, אך הוא גם טומן בחובו סיכונים משפטיים שיש להיערך להם מראש.